A munkavállalás világa – Az interjú

Az interjúra alapvetően akkor van lehetőségünk, ha az elsőkörös válogatáson átestünk. Ahhoz, hogy ez valóban megtörténjen ajánljuk, az előző két cikkünket, melyek az önéletrajz, valamint a motivációs levél készítéséről szólnak.

Az interjúztatott alany alapvetően kétféleképpen kerül értékelésre. A nyelvi kommunikáció mellett a nonverbális kommunikáció szintén legalább annyira fontos.
Nonverbalitás:

Első lépésben fontos az, hogy mindig időben érkezzünk az interjúra. Kérdéses az is, hogy mit is viseljünk egy állásinterjú alkalmával. Mindenképp pozitív benyomást kelt az, ha megfelelően vagyunk felöltözve. Itt nem kisestélyire vagy szmokingra kell gondolni, viszont blúz vagy ing viselése legalább ajánlott. A jó megjelenéssel már pozitív irányba tereljük az interjút. Mindemellett az embernek van egyfajta kisugárzása. A jókedv, valamint a magabiztosság azt sugallja, hogy abszolút nem tartunk a feladatkörtől, viszont itt is fontos a mértékletesség, nehogy véletlen úgy látszódjon, mintha link alakok lennénk.
Különböző jelek is léteznek, ilyenek például a keresztbe tett kezek, melyek nemtörődömséget, érdektelenséget mutatnak, emellett a mimikából, valamint a gesztikulációból rengeteget megtudhat rólunk az interjúztató. A szemkontaktus is erősítheti a bizalmat, fontos dolog, igyekezzünk tartani.

Ami még fontos, az természetesen a megnyilvánulás. Az illedelmes köszönés, bemutatkozás, valamint az összefüggő kommunikáció. Mint interjúztatott, tisztában kell lennünk azzal, hogy az egész arról szól, hogy próbálják megvizsgálni a személyiségünket, a tudásunkat, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy alkalmasak vagyunk-e az adott pozíció betöltésére. A kérdésekre összeszedett válaszokat kell adnunk. Ez nem azt jelenti, hogy nagyon tömören, hiszen az sem jó, ha egy ilyen beszélgetés alkalmával fogóval kell kiszedni belőlünk bármit. Amennyiben az előző munkahelyről és a váltás okáról kérdeznek, nem célszerű elégedetlenségünket kifejezni, sem rossz fényben feltűntetni az előző céget. Igyekezzünk kellő érdeklődést mutatni a cég iránt. Ezért is remek ötlet az interjút megelőzően kicsit jobban utánanézni a cég munkásságának.
Ha megfelelünk minden elvárásnak, valamint alkalmazzuk az említett technikákat, onnantól kezdve nyert ügyünk van.