A munkavállalás világa – Munkahelyi etikett

Miután az állásinterjún elétek gördülő akadályokat sikerrel vettétek, a következő lépésben a munkahelyi etikettel kell megismerkednetek. Minden munkáltató tevékenységi köréhez mérten, viselkedési, öltözködési normákat szab meg, viszont ezen felül léteznek olyan szokások, melyek maguktól értetődőek.

Első és talán az egyik legfontosabb, hogy mindig érkezzetek időben. A kötött munkaidős munkahelyek esetén kimondottan lényeges, hogy ne a műszak kezdetekor, hanem előtte 5-10 perccel már megjelenjünk. Emiatt nem kaptok „plusz pontot” a munkáltatótól, hiszen ez elvárás, ezzel szemben viszont a késést nem tolerálják.
Természetesen az is előfordulhat, hogy rajtatok kívülálló okok miatt nem értek oda időben, így mikor már ez realizálható, célszerű telefonon keresztül értesíteni a közvetlen vezetőtök. Amikor tehetitek, ne aznap jelezzétek, hogy betegség miatt nem tudtok megjelenni, hanem azt megelőzően egy nappal.

Amennyiben van elvárt öltözet, annak oka van, ezt tartsátok tiszteletben és mindig annak megfelelően öltözve dolgozzatok. Sok helyen nem csak a ruha, hanem kiegészítők elvártak vagy tiltottak. Elvárásként leggyakrabban a cipő jelentkezik, melynek leginkább munkavédelmi okai vannak. Tiltva legtöbbször az ékszerek vannak – természetesen munkától függően -, hiszen ott fennáll az elakadás, beakadás veszélye is. A biztonságos munkavégzés feltételei a munkahelyen adottak kell legyenek, viszont ez nem elég, hiszen ezenfelül, különböző szabályokat, használati útmutatókat is be kell tartanotok ahhoz, hogy sérülésektől mentesek maradjatok. A munkáltató törekszik a megfelelő ergonómia és biztonság kialakítására, de ha valamit nem éreztek megfelelőnek, azt természetesen jelezni szükséges.

A legtöbb munkahelyen mindig egy hierarchikus rendszer van, melynek mind a munkáltató, mind a munkavállalók a részesei. Ezért is kimondottan fontos a kölcsönös tisztelet. Mindig tisztelettudóan kell beszélni a feljebbvalókkal. Vezetőket egyből nem tegezünk le, magázódást használunk, hiszen ez a hivatalos forma. A tisztelet tanúsítása mindig kölcsönös, tehát amíg a szabályokat, normákat betartva viselkedünk joggal várjuk azt, hogy a munkáltató megbecsüljön minket.

Általában ezeket az elveket szabályrendszerekbe foglalják, majd a felvételt követően aláírásotokkal elfogadjátok és alkalmazzátok azokat. Fontos, hogy mindig olvassátok el az aláírást megelőzően. A legtöbb esetben a kihágásokat anyagi javak megvonásával büntetik, tehát mindig legyetek tisztában azzal, hogy mit írtok alá!

Előfordulhat az is, hogy egy idő után úgy érzitek váltanotok kell, nem ez a legtesthezállóbb munka számotokra. Ilyenkor a felmondást ne egyik napról a másikra jelentsétek be, hiszen, ha munkáltatók lennétek, ti sem szeretnétek abba a kellemetlen helyzetbe kerülni, hogy a távozó munkavállaló munkakörével járó munkát a munkatársaitoknak plusz feladatként kelljen kiosztani. Mindig jelezzük szándékunk időben, hogy egy új kolléga felvételével gyorsan pótolhatóak legyünk.