A munkavállalás világa – Első benyomás

A munkakapcsolatoknál is meghatározó, hogy milyen első benyomást teszünk a munkaadóra. A munkavállalás világában a személyes vagy telefonos interjút megelőzően, a cég első kézből az önéletrajzod alapján ismer meg, ehhez kapcsolódóan fogalmazza meg az elvárásait, melyeket mind az interjú, mind az esetleges munkavállalás alkalmával megkövetel. De! Ahhoz, hogy már a munkavégzésről legyen szó, néhány lépcsőt még meg kell ugrani.

A curriculum vitae, avagy magyar nevén önéletrajz az, ami többnyire minden információt tartalmaz rólad, és itt nem csak a leírt adatokról van szó. Ahogy a mondás is tartja: A részletekben lakozik az ördög. Miért is?

Amennyiben egy jól megszerkesztett, formai-, és helyesírási hibamentes CV-t készítesz, tömör, velős tartalommal, felesleges információk nélkül, már nyert ügyed lehet. Gondolj bele abba, hogy egy meghirdetett állásra hányan pályáznak. Eláruljuk neked, sokan. Gyakran 10-15 önéletrajz is landol a cég HR osztályán egy adott pozíció betöltéséért. Ezért is fontos, hogy a a Te önéletrajzod ne egy legyen a sok közül. 
A szerkesztettség, valamint a rendezettség precizitást sugall. Ezért is fontos, hogy megfelelően tagolt dokumentumot készíts.

Mi az, aminek mindenképp szerepelnie kell egy önéletrajzban?

Személyes adatok:

  • Név;
  • Születési hely, idő;
  • Elérhetőség (mobil, e-mail);
  • Lakcím;
  • Fénykép. (opcionális, de célszerű!)

A fényképnél fontos, hogy ne egy sok évvel korábban készített fotó legyen, valamint az is, hogy a rajta való megjelenésed milyen. Nem kell teljes alakos fotót csatolni, inkább az igazolványkép jelleg az elvárt, válltól felfelé ábrázoljon téged, legyen komoly, esetleg egy kis mosoly még belefér.

Betölteni kívánt pozíció:

Fontos, hogy ne minden állásra ugyanazon önéletrajzod küldd el, hanem aktualizáld! A cégnek egy remek visszajelzés lehet már az is, hogy vetted a fáradtságot és ezt is beleírtad.

Tanulmányok, megszerzett képzettség:

Hallgatók esetén az aktuális tanulmányok, szak megjelölésével, illetve, ha van, akkor a korábban megszerzett szakmákat mindenképp tüntesd fel! Itt célszerű időben visszafele haladni, tehát először az aktuális, majd a időrendben a korábbi tanulmányok.

Szakmai tapasztalat:

Figyeljünk arra, hogy mindig a betölteni kívánt pozícióhoz megfelelő tapasztalatokat, korábbi munkahelyeket sorakoztassunk fel. Tehát, amennyiben egy gépészmérnöki gyakornoki pozíciót szeretnél betölteni, nem szükséges feltűntetned, hogy korábban bolti eladóként dolgoztál nyáron. Amennyiben nem rendelkezünk az adott munkaterületen tapasztalattal, úgy felsorolható, hogy az adott téren milyen szakmai tudással rendelkezel, ha ilyen sincs, úgy a szakmai tapasztalat pontot ne is tűntesd fel az önéletrajzodon.

Nyelvismeret:

A legtöbben abba a hibába esnek, hogy felsorolják milyen nyelvvizsgákat, nyelvtudást szereztek meg, viszont egy interjú alkalmával nem tudnak a feltűntetett szintnek megfelelően kommunikálni. Javasoljuk, hogy az aktív nyelvtudás szintjét is tartalmazza az önéletrajz ezen pontja.

Egyéb készségek, ismeretek:

Ebben a pontban van lehetőség felsorolni minden egyéb ismeretet.
Például a szerkesztő, tervező programokban való jártasságot, valamint természetesen a vezetői engedélyt is a típus megjelölésével, ha rendelkezel vele.