Miért fontos az önfejlesztés?

Napjainkban egyre többet hallani az önfejlesztés fontosságáról, de az ember figyelme könnyen elterelődik a témáról.  A munkaerőpiacon való érvényesülés egyik kulcsa lehet az önfejlesztés, hiszen valahogy ki kell tűnni a többi jelentkező közül.

A legtöbb álláslehetőség végzettséghez kötött, így feltételezhető, hogy az alaptudás egyenlő mindenkinél – eltekintve a tapasztalattól. Az autodidakta tanulás ezért kiemelkedő, hiszen valamilyen olyan tudásra tudunk szert tenni, amire a tanulmányaink során nem került sor. Az önfejlesztés több formában is megvalósulhat, népszerű a digitális forma. Rengeteg oktató videó elérhető az interneten, szinte bármely témában. Könnyedén elsajátíthatjuk különböző szoftverek, akár nyelvek használatát, elmélyedhetünk gazdasági, politikai, valamint szakmai ismeretekben is. Ez mindenképp előremutató, hiszen a saját jövőnket építjük, magunkra fordítjuk az energiát. Ennél hasznosabb, jobban megtérülő befektetés nincs.  Már-már közhelyként hat, de továbbra is örökérvényű tény, hogy amit egyszer megtanulunk, senki nem veheti el tőlünk.  A legtöbb munkahelyen elvárás valamely idegen nyelv ismerete, ehhez rengeteg anyag, valamint adott nyelvű tartalom elérhető az interneten, akár filmek, zenék, előadások formájában. A napi utazás mellé érdemes bekapcsolni egy szimpatikus podcastet, melyek szintén ingyenesen hozzáférhetőek.  Ha nincsenek előre meghatározott terveink, kissé céltalanok vagyunk vagy éppen csak nem tudjuk, hogy mi az, ami érdekel minket, úgy érdemes belehallgatni több témába is akár, hiszen az általános műveltségünket is bővítjük, valamint specifikálhatjuk az érdeklődésünket, könnyebben rájöhetünk arra, hogy mi az, ami leginkább foglalkoztat bennünket.
A testedzés is egyfajta önfejlesztés, melyet nem érdemes elhanyagolni, hiszen a mindennapokban remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít, feltölt, csökkenti a stresszt, nem mellesleg javítja a közérzetet is. Tehát a sportra is szánjunk időt.

A nap 24 órájából biztosan lehet időt szakítani az önfejlesztésre, segít, ha célokat határozzunk meg, legyen szó akár egy könyvről vagy egy podcastről. A tudásbővítés egy komoly, könnyen elérhető cél lehet mindenki számára.